skip to Main Content

Cu ceva timp în urmă mi-am propus să definesc ce înseamnă pentru mine o fotografie bună de nuntă. Când ești fotograf de nuntă de atâta amar de vreme, ar trebui să fie ușor să poți răspunde la întrebarea asta. Nu-i așa?

Mi-am dat seama că nu e chiar atât de simplu să poți răspunde. Și sunt convins că dacă întrebi 100 de fotografi diferiți, vei primi 100 de răspunsuri diferite. Fiecare are modul său de a privi fotografia de nuntă ca activitate și fiecare are propriile criterii (estetice, tehnice) după care evaluează imaginile.

După ce m-am gândit serios o vreme, am ajuns la concluzia că pentru mine o fotografie bună de nuntă este cea care spune o poveste frumoasă într-un mod captivant. Așadar sunt două criterii pe care trebuie să le satisfacă o imagine ca să o pot considera fotografie bună de nuntă: să spună o poveste frumoasă și să o transmită într-un mod atractiv din punct de vedere vizual.

Să le analizăm pe rând.

O fotografie bună de nuntă trebuie să spună o poveste frumoasă

În primul rând e important ca imaginea să spună o poveste. Poate să ilustreze o întâmplare, poate să transmită o stare, poate să arate o emoţie, poate să sublinieze un detaliu mic, dar relevant etc. Trebuie să fie despre ceva. Să nu fie despre nimic.

Sunt fotojurnalist de nuntă, deci scopul imaginilor mele este să documenteze evenimentul. Iar documentarea nu se face prin imagini lipsite de conţinut.

Să documenteze atunci când se întâmplă anumite lucruri

Majoritatea fotografiilor pe care le realizez pe parcursul nunții sunt imagini care documentează întâmplări, momente. Și nu mă refer numai la ceea ce se întâmplă în mod obligatoriu la desfășurarea în sine a evenimentului (cum ar fi tăiatul tortului sau primul dans). Orice se petrece pe parcusul evenimentului poate fi considerat o întâmplare.

Îmi plac în mod special lucrurile care se întâmplă în mod neprevăzut, neregizat. Întâmplările (mai mici sau mai mari) care nu sunt prinse în desfășurătorul zilei. Fotografiez cu mare drag toată gama de emoții: îmbrățișări, lacrimi de bucurie, gesturi tandre, explozii de râs, scene incendiare pe ringul de dans etc. Așa cum fotografiez cu deosebită plăcere întâmplările amuzante și neașteptate de pe parcusul zilei.

Mai jos câteva exemple de fotografii de nuntă la care trigger-ul a fost ceea ce se întâmpla în fața aparatului de fotografiat:

Să documenteze atunci când „nu se întâmplă nimic“

Dar, deși majoritatea imaginilor de la nuntă documentează întâmplări, sunt și fotografii pe care le fac atunci când „nu se întâmplă nimic“.

Am pus expresia în ghilimele, pentru că, deși nu sunt despre întâmplări propriu-zise, și acestea sunt imagini care povestesc ceva despre nunta respectivă, despre oameni, despre atmosferă, despre vibe-ul pe care îl percep. Subiectul poveștii nu mai este o întâmplare, dar poate fi un detaliu amuzant, o anumită lumină, o anumită culoare, o anumită atmosferă etc.

Mai jos câteva exemple de imagini la care trigger-ul nu a fost ceea ce se întâmpla în fața aparatului de fotografiat:

Povești frumoase

Doar că și fotografiile de război, sau cele de reportaj social din zonele defavorizate ale lumii – și acestea spun povești. Uneori povești cu mare impact emoțional (sincer vorbind, mult mai mare decât în cazul fotografiilor de nuntă). Doar că poveștile acestea nu sunt întotdeauna plăcute și ușor de urmărit.

Noi, fotografii de nuntă, avem privilegiul să documentăm doar întâmplări plăcute, chiar fericite. Așa că poveștile pe care le spunem noi în imagini sunt povești frumoase.

O fotografie de nuntă bună trebuie să fie atractivă din punct de vedere vizual

Aşadar este foarte important ca fotografiile de nuntă pe care le fac să spună poveşti. Dar nu e şi suficient. Pentru că o poveste poate fi spusă în mii de feluri diferite. Unele plăcute, altele… meh.

O imagine bună este cea care ne face să ne oprim puțin asupra ei și să o privim. Sau chiar să o admirăm. Cu alte cuvinte, trebuie să ne capteze atenţia.

Și nici măcar nu e nevoie ca imaginile noastre să ilustreze cine știe ce întâmplări sau fapte extraordinare, nemaiîntâlnite, ca să le considerăm captivante. (Uneori se întâmplă și asta, e adevărat, dar foarte rar – căci dacă s-ar întâmpla mai des, întâmplările și faptele respective nu ar mai fi ieșite din comun, ci ar fi considerate banale).

De cele mai multe ori, ceea ce avem de povestit sunt lucruri obișnuite, simple. Dar fotografiile noastre pot și trebuie să prezinte aceste lucruri într-un mod atractiv, plăcut, frumos.

Tehnic vorbind sunt multe elemente care ne ajută să construim o imagine captivantă: compoziţia, expunerea, modul cum este exploatată lumina, punctul de staţie, alegerea obiectivului foto (deci a perspectivei), deschiderea diafragmei, postprocesarea şi aşa mai departe. Tehnici a căror aplicare pentru fotograful de nuntă experimentat sunt deja o a doua natură. (De multe ori nici nu le mai aplică cerebral, ci aproape instinctiv.)

Din punct de vedere estetic, ai libertatea de a prezenta povestea într-un mod descriptiv sau dimpotrivă, non-descriptiv, abstract.

* * *

Tu ce crezi despre modul cum am definit o fotografie bună de nuntă? Ți se pare corect? Ai califica altfel fotografiile bune de nuntă? Sunt curios să aud părerea ta.

Mihai Zaharia

Mihai Zaharia este fotograf profesionist de nuntă din anul 2011. Este fotograf principal la Mihai Zaharia Photography şi a fotografiat peste 150 de cupluri până în prezent. Este membru premiat în mai multe asociaţii de prestigiu internaţionale şi naţionale de fotografie de nuntă, precum Fearless Photographers, International Society of Professional Wedding Photographers, Wedding Photojournalist Association, Wedding Photography Select, MyWed, This Is Reportage, Fotografi-Cameramani. Locuieşte în Bucureşti, dar se deplasează cu plăcere oriunde în ţară sau chiar în afara ei.

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top