skip to Main Content

Ai vrea să primeşti toate fotografiile pe care fotograful ţi le va face la nuntă. Şi pe cele în care ieşiţi cu ochii închişi sau care sunt mişcate. Şi pe cele pe care fotograful nu le consideră suficient de bune. Te gândeşti că poate există câteva printre ele care ţie îţi vor plăcea. Dar oare fotograful va vrea să ţi le dea? Află care este părerea unui fotograf profesionist de nuntă despre acest subiect.

Fotografiile pe care nu le primeşti sunt material brut

Cel mai probabil, fotograful vostru de nuntă nu va dori să vă dea aceste imagini. Asta pentru că sunt un material brut, nu sunt produsul finit pe care se angajează să vi-l ofere. Materialul brut nu este reprezentativ pentru stilul fotografului (vezi şi articolul despre fişierele RAW pentru o discuţie similară).

Există mai multe tipuri de imagini pe care fotograful nu vi le va da.

Nu vei primi fotografiile greşite din punct de vedere tehnic

Unele dintre imaginile pe care nu le primeşti pot fi ratate din punct de vedere tehnic. De exemplu pot fi subexpuse (prea întunecate). Sau dimpotrivă, supraexpuse (prea luminate). Sau pot fi mişcate. Sau out of focus. Oricât de priceput şi de experimentat ar fi un fotograf, este imposibil să nu aibă şi astfel de greşeli. Cu atât mai mult în contextul fotografiei de eveniment, unde totul se desfăşoară în viteză şi trebuie să ajustezi în permanenţă setările aparatului foto pentru a te adapta la schimbările de lumină.

Îţi înţeleg teama: te gândeşti că poate fotograful nu îţi va da nicio imagine de la un anumit moment al nunţii pentru că sunt toate ratate din punct de vedere tehnic. Şi ai prefera să ai o imagine mişcată, de exemplu, decât să nu ai nicio imagine. Totuşi atât timp cât angajezi un fotograf profesionist, cu experienţă, poţi sta liniştit(ă). Chiar dacă se întâmplă erorile despre care ţi-am vorbit mai sus, fotograful le va corecta imediat, de cele mai multe ori după prima declanşare, aşa că nu va exista decât un cadru greşit (sau, oricum, foarte puţine) din serie. În niciun caz nu vor lipsi momente din setul final de imagini pe care le primeşti.

În aceeaşi categorie cu fotografiile greşite tehnic trebuie menţionate şi cele corect realizate, dar în care subiectul nu arată foarte flatant. Sigur nu vei dori să vezi fotografiile în care tu sau invitaţii tăi aveţi ochii închişi, pentru că aţi clipit în momentul când a declanşat fotograful. Sau în care aveţi o postură care nu vă avantajează şi vă face să arătaţi ridicol. Trebuie să fii de acord cu mine: nu ar fi în avantajul nimănui să primiţi aceste imagini.

Nu vei primi schiţele intermediare – pentru că nu sunt fotografii

Chiar dacă se întâmplă să existe din când când, erorile tehnice despre care tocmai ţi-am vorbit sunt extrem de rare. Procentul de imagini greşite tehnic este infim faţă de numărul total de imagini pe care nu le vei primi. Marea majoritate a imaginilor pe care nu le veţi primi sunt corect realizate, însă fotograful nu le consideră suficient de bune pentru a vi le da.

Există mai multe stiluri în fotografia de nuntă. (Voi vorbi într-o altă postare despre acest subiect.) Însă indiferent ce stil abordează fotograful nunţii tale, trebuie să ştii că imaginile superbe pe care le-ai admirat în portofoliul său sunt imagini construite. Poate ai crede că, fiind fotograf profesionist, are antrenamentul de a obţine o fotografie impecabilă ori de câte ori apasă butonul declanşator. Ar fi frumos, însă din păcate lururile nu stau chiar aşa. Pentru fiecare imagine bună, există un număr (mai mic sau mai mare, depinde de la caz la caz) de imagini care au ajutat la construirea acelei fotografii.

Din punctul de vedere al fotografului imaginile pe care nu ţi le livrează nu sunt fotografii, ci sunt doar nişte schiţe, nişte probe care îl ajută să construiască produsul finit pe care amândoi vi-l doriţi. Sunt similare cu ciornele pe care un autor le scrie înainte de a ajunge la forma finală a operei literare. Sau cu încercările unui compozitor înainte de a îşi definitiva opera muzicală. Atunci când cumperi o carte sau un DVD cu muzică, nu te gândeşti să ceri ciornele pe care autorul sau compozitorul le-au produs, nu-i aşa? La fel ar trebui să fie şi în cazul fotografiei.

Şedinţă foto Trash The Dress - după nuntă la Cetatea Enisala, Tulcea - România - cu Mihaela şi Octavian - Mihai Zaharia Photography
Fotografie de Mihai Zaharia – Mihai Zaharia Photography

Fotograful de nuntă specializat în instantanee

Am să îţi explic procesul de construcţie a unei fotografii din perspectiva fotografilor de nuntă care lucrează în stil documentar. Adică a fotografilor în al căror portofolii vezi multe imagini care surprind emoţii sau momente hazlii. Fotografii autentice. Instantanee care te vor ajuta, peste ani, să retrăieşti evenimentul tău ca şi cum ai fi din nou acolo, atunci. Frumusețea momentelor constă în faptul că sunt rare, imprevizibile şi volatile. Dar asta le face şi foarte greu de fotografiat. Și este nevoie de multe declanșări pentru a fi sigur că ai surprins în imagine apogeul unui moment. Mai mult decât atât: fototgrafiile sunt gândite ca nişte poveşti în imagini. Astfel că fotograful va lucra în permanență pentru a obține cea mai bună încadrare, cel mai bun unghi și pentru a perfecţiona imaginea, pentru a putea spune povestea cel mai bine posibil. Fotograful nu îţi va oferi decât cea mai bună fotografie dintr-o serie. Dar fii sigur că acea fotografie surprinde toată povestea momentului la intensitate maximă. Chiar crezi că ai nevoie de toate celelalte imagini, care au ajutat la construirea imaginii finale?

* * *

Noi la Mihai Zaharia Photography suntem specializaţi în instantanee. Iubim stilul de fotografie neintruziv şi ne dedicăm cu pasiune documentării nunţii tale în imagini. Aceasta înseamnă că de multe ori fotografiem mult. Chiar foarte mult. Dar alegem să prelucrăm şi să vă predăm doar imaginile cele mai puternice ca mesaj şi ca impact emoţional.

Pentru a vedea mai multe fotografii de nuntă create de Mihai Zaharia Photography, te invit să vizitezi secţiunea Poveşti de nuntă de pe acest site. Pentru a intra în legătură cu noi, lasă-ne un mesaj la office@mzphotography.ro sau completează formularul de pe pagina de Contact.

Mihai Zaharia

Mihai Zaharia este fotograf profesionist de nuntă din anul 2011. Este fotograf principal la Mihai Zaharia Photography şi a fotografiat peste 200 de cupluri până în prezent. Este membru premiat în mai multe asociaţii de prestigiu internaţionale şi naţionale de fotografie de nuntă, precum Fearless Photographers, International Society of Professional Wedding Photographers, Wedding Photojournalist Association, Wedding Photography Select, MyWed, This Is Reportage, Fotografi-Cameramani. Locuieşte în Bucureşti, dar se deplasează cu plăcere oriunde în ţară sau chiar în afara ei.

This Post Has One Comment
  1. […] În primul rând, fișierele raw constituie un material brut, deloc reprezentativ pentru stilul fotografului pe care vrei să îl angajezi. Camerele foto, chiar şi cele de top şi foarte scumpe, produc imagini şterse, neutre (lipsite de contrast şi de saturaţie). Aceasta tocmai pentru a permite fiecărui fotograf să şi le prelucreze în conformitate cu stilul propriu. Unii fotografi sunt adepţii unui stil de prelucrare agresiv al imaginilor, alţii preferă o prelucrare mai naturală, unii preferă o editare vintage, alții o editare fresh etc. Tu îți alegi fotograful și în funcție de aspectul pe care îl au imaginile  din portofoliul său. Sunt șanse foarte mari ca aspectul imaginilor așa cum au ieșit din aparat să nu semene deloc cu ceea ce ai văzut în portofoliul fotografului. În plus, pentru a edita fişierele raw ai nevoie de un software dedicat. (Pentru o discuţie similară, vezi articolul Poţi primi toate fotografiile de la nunta ta?) […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top