skip to Main Content

Urmează să te căsătoreşti şi te pregăteşti să cauţi fotograf?  Rândurile de mai jos sunt un ghid complet care să te ajute în căutarea şi în identificarea fotografului potrivit pentru tine. Îţi arăt care sunt cele mai comune 11 greşeli pe care le poţi face în procesul de căutare a fotografului de nuntă şi cum să le eviţi cu succes. 

Poţi folosi linkurile de mai jos pentru a naviga direct la secţiunea dorită.

Greşeala #1. Nu căuta un fotograf de nuntă doar „ca să fie“

Când organizezi o nuntă, eşti tentat să faci foarte multe lucruri doar pentru că aşa „trebuie“, aşa „se face“, aşa face toată lumea. După părerea mea (şi spun asta fiecărui cuplu de viitori miri cu care am ocazia să stau de vorbă) nu e o atitudine câștigătoare. Dacă vrei să te simți bine la nunta ta și să ți-o amintești cu drag peste ani, nu face nimic din ceea ce nu îți aduce bucurie.

Aşa că dacă nu ești genul care prețuiește amintirile surprinse în instantanee fotografice, nu angaja un fotograf doar „ca să fie acolo“. Nu vei fi fericit / fericită cu rezultatul şi vei avea frustrarea că ai plătit un serviciu de care nu aveai nevoie.

Dacă totuşi preţuieşti amintirile surprinse în instantanee fotografice, nu angaja un fotograf „doar ca să fie acolo“. Caută un fotograf în ale cărui imagini să te regăseşti, care să îţi transmită ceva. Gândeşte-te că vei privi fotografiile de la nuntă mulţi ani de acum înainte. Gândeşte-te că le vei arăta copiilor şi nepoţilor tăi. Sunt sigur că vrei nişte imagini care să te bucure şi pe care să nu te ruşinezi să le arăţi.

Când angajezi fotograful de nuntă nu ai cum să vezi dinainte rezultatul muncii sale. Fotografiile le vei vedea abia după ce evenimentul tău a trecut iremediabil şi nu mai poţi da timpul înapoi pentru a pune pe altcineva să îl imortalizeze. Deci cu atât mai important este să angajezi un fotograf în care poţi avea încredere, cu experienţă şi cu rezultate consistente.

Greşeala #2. Nu lăsa căutarea fotografului de nuntă pe ultima sută de metri

Ştiu că organizarea nunţii e bătaie mare de cap. Îţi consumă mult timp şi multă energie. Totuşi, când stabileşti care sunt priorităţile în căutarea furnizorilor, îţi recomand să acorzi importanţă serviciului foto. Mai ales dacă organizezi nunta din scurt.

Nu o să încerc să te conving de ce e important fotograful de nuntă, pentru că ştii sigur clişeul că „după ce trece evenimentul rămâi cu fotografiile“. O să presupun din start că îţi doreşti să angajezi un serviciu foto de calitate. Şi atunci îţi zic doar că fotografii buni sunt rezervați cu mult timp înainte. De obicei cam cu un an înainte. Desigur, există excepții și oricum nu toți fotografii buni își umplu agenda complet chiar cu un an înainte. Dar există riscul să îți alegi o dată foarte populară pentru nuntă (apropo, ştiai că există date populare şi date mai puţin râvnite?). În cazul ăsta s-ar putea ca fotograful sau fotografii pe care i-ai dori neapărat să îţi fotografieze evenimentul să fie deja ocupaţi.

Dacă fotograful pe care ţi-l doreşti este ocupat pe data când ai tu nunta, roagă-l să îţi recomande unul sau mai mulţi fotografi cu stil asemănător cu al său.

Fotografie de Mihai Zaharia – Mihai Zaharia Photography

Greşeala #3. Nu alege fotograful de nuntă doar pe baza câtorva imagini

Ai găsit un fotograf care îți place foarte mult, dar nu are pe site decât câteva imagini din care nu îți poți face o idee despre cum arată un eveniment întreg fotografiat de el. Poate sunt doar fotografii de ședință foto, sau poate sunt doar fotografii făcute afară, în lumină naturală. Dacă imaginile alea din portofoliu îți plac foarte mult, înseamnă că tot ce fotografiază o să arate la fel, nu?

Ei bine, o să te dezamăgesc, dar nu e obligatoriu să fie așa. Interesează-te dacă fotograful are un blog unde postează evenimente întregi. Dacă nu are pe site-ul lui, cere-i să îți arate. Nu e obligatoriu să îi ceri să vezi 1.000 de fotografii de la o nuntă. 100 sunt suficiente pentru a îţi face o idee. Cu condiţia să vezi măcar 2-3 nunţi. Dar cu cât mai multe şi mai variate, cu atât mai bine.

Acum, după ce ai văzut cele minim 2-3 evenimente întregi fotografiate de el, îţi place la fel de mult ca atunci când i-ai văzut selecţia din portfolliu? Dacă da, totul e perfect! Sunt şanse mari să fi găsit fotograful potrivit petru nunta ta.

Dacă nu, înseamnă că cel mai probabil ai sesizat diferenţe foarte mari de calitate sau de aspect între ceea ce alege să arate în portofoliu şi imaginile pe care le face în mod curent. Poate fi un semn că fotograful este încă la început de drum şi nu şi-a găsit vocea. Dar tu îţi doreşti un fotograf care are rezultate consistente indiferent de condiţiile în care fotografiază, pentru că doar aşa vei şti la ce fel de fotografii să te aştepţi în final.

Greşeala #4. Nu alege fotograful doar după preţ

Știu cum e cu organizarea nunții. Ai un buget strâns şi toate costă. Ai de luat şi rochie, ai de tocmit şi formaţie, ai de aranjat şi cu florile. Ca să nu mai zic de meniul la restaurant. Mai e şi taxa la biserică. Mai trebuie făcute şi invitaţiile. Să nu uităm de mărturii… Şi aşa mai departe. Bugetul pe care ţi-l alocasei iniţial se subţiază mai repede decât un cub de gheaţă într-un pahar de Cola. Totuşi nu te ghida doar după preţ în alegerea fotografului.

„Dar e adevărat că serviciile foto de calitate costă foarte mult?“

Depinde… E adevărat că au un preţ mai ridicat, dar asta nu înseamnă că au un preţ exagerat sau nejustificat. Dacă îţi doreşti să colaborezi cu un fotograf care:

  • lucrează legal (deci plăteşte taxe şi impozite)
  • are aparatură profesionistă pentru a putea fotografia cu succes în situaţiile dificile (care sunt mai des întâlnite în cazul nunţilor decât s-ar putea crede)
  • are aparatură de backup (pentru situaţia în care se defectează ceva în timpul evenimentului tău)
  • are asigurare pentru echipamentul foto
  • este preocupat de educaţia sa (care îl ajută să fie pregătit la nunta ta şi să fie un fotograf mai bun)

este firesc ca toate aceste investiţii să se regăsească în preţul serviciilor sale.

„Bine, bine, dar totuşi e normal ca un fotograf să ceară atâţia bani pentru o zi de muncă? Salariul mediu în România e de 500 şi ceva de euro pe lună, iar tariful lui pentru a fotografia o singură nuntă depăşeşte cu mult valoarea asta“

Sper că tu nu pui problema aşa, pentru că e un mod complet greşit de a vedea lucrurile.

În primul rând: onorariul perceput de fotograf nu e totuna cu salariul său. Pe lângă cheltuielile menţionate mai sus se adaugă şi multe, multe altele, cum ar fi computerul, software-ul necesar prelucrării fotografiilor, costurile cu website-ul şi hostingul, cu marketingul, taxa de membru în diverse asociaţii de profil, service-ul pentru aparatura foto etc. etc. E firesc ca fotograful să încaseze şi el un salariu şi să beneficieze de contribuţii sociale, la fel ca orice alt om. Doar că nu trebuie confundat onorariul cu salariul.

În al doilea rând: fotografierea unei nunţi înseamnă mai mult decât o zi de muncă. În mod obişnuit serviciul de fotografie în ziua nunţii durează între 12 şi 16 ore (deci mai mult decât o zi obişnuită de muncă de 8 ore). Uneori există şi alte shooting-uri asociate nunţii, care se desfăşoară în alte zile (precum cuninie civilă, şedinţă foto Save The Date sau Trash The Dress). Editarea imaginilor durează şi ea câteva zile.

„Ok, înţeleg, fotograful are de acoperit multe cheltuieli. Dar poate totuși negociez prețul cu el și obțin o reducere“

Te rog să nu faci asta! Nu negocia preţul cu fotograful de nuntă! Dacă fotograful care îţi place nu se încadrează în bugetul tău, în loc să încerci să îl convingi să reducă tariful (ceea ce probabil nu va putea şi nu va dori să facă, din motive evidente), ai câteva soluţii foarte la îndemână şi rezonabile pentru toată lumea:

  • Orientează-te spre pachetul cel mai mic posibil. Ok, nu vei avea şi album cu copertă din piele şi şedinţă foto Trash The Dress la Paris, dar măcar vei avea fotografiile pe care ţi le doreşti la nuntă.
  • Redu numărul de ore pentru care îi soliciţi prezenţa şi e posibil să faci o economie.
  • Ia în considerare faptul că majoritatea fotografilor de nuntă din România cer plata serviciilor în mai multe tranșe, partea cea mai mare a sumei fiind scadentă după eveniment. Te ajută să îți reconsideri bugetul?

În completare dacă vrei să citeşti câteva sfaturi bune, venite direct de la 5 wedding planneri cu experienţă, legate de optimizarea bugetului nunţii în general (nu neapărat pentru fotograf) îţi recomand articolul Optimizarea Bugetului de nuntă publicat de Wedmag.

Fotografie de Mihai Zaharia – Mihai Zaharia Photography

Greşeala #5. Nu ignora stilul fotografului

Câți fotografi de nuntă, tot atâtea stiluri – ar putea să sune o zicală. Pentru că fiecare fotograf are o abordare proprie, un stil de lucru propriu și un stil de prelucrare propriu.

De fapt nu e pe de-a întregul aşa – deși fotografilor le place să creadă că arta lor e unică. Însă există, într-adevăr, câteva stiluri foarte diferite de a face fotografie de nuntă. E bine să știi care sunt diferențele între ele şi să cauți un fotograf cu o abordare care să rezoneze cu dorințele și cu așteptările tale.

Dacă te vei uita pe pagina Wikipedia în engleză dedicată subiectului fotografie de nuntă, vei vedea că sunt definite câteva abordări diferite în ceea ce priveşte fotografia de nuntă. Exact la asta mă refer când vorbesc despre stiluri diferite: moduri de abordare diferite ale aceluiaşi subiect – fotografierea nunţilor. Eu cred că se pot distinge 4 stiluri mari:

1) Fotojurnalismul de nuntă sau fotografia documentară

Este un stil de fotografie de nuntă foarte apreciat în prezent, apărut cu puţin timp în urmă şi care a început să capete mare amploare în ultimii 15-20 de ani. Fotograful de nuntă documentarist surprinde în instantanee desfăşurarea naturală a evenimentelor din ziua nunţii. Fotojurnalismul de nuntă s-a născut din tradiţia fotojurnalismului clasic, beneficiind de influenţe puternice din zona fotografiei de stradă. El vine ca o replică la modul tradiţional de a fotografia nunţi, introducând dinamica şi neprevăzutul în fotografia de nuntă.

Cum recunoşti un fotograf de nuntă care abordează acest stil? Vei vedea în portofoliul său multe instantanee (fotografii neregizate), în care cei fotografiaţi nu sunt conştienţi că sunt fotografiaţi. În general imaginile au un aer de autenticitate, o puternică încărcătură emoţională şi îţi dau senzaţia, când le priveşti, că eşti prezent în mijlocul evenimentului. Există şi o anumită preferinţă din partea fotografilor de instantanee pentru prelucrările alb-negru. Aşa că dacă în portofoliul unui fotograf predomină imaginile alb-negru, sunt şanse mari să fie adept al fotojurnalismului de nuntă (deşi nu e obligatoriu).

2) Fotografia de nuntă tip life-style

Mulţi fotografi de nuntă apreciază stilul documentar, însă aplică o oarecare doză de control asupra imaginilor, din dorinţa de a obţine fotografii cât mai bune posibil. Atunci când fotograful intervine prin mici indicaţii (de exemplu: pentru a elimina din încăpere elemente care ar putea să distragă atenţia în fotografie sau pentru a îţi indica lumina cea mai bună în care să te aşezi), dar în rest fotografiază evenimentul aşa cum se desfăşoară natural, ei se numesc fotografi de life-style.

Poate fi greu să deosebeşti un fotograf de life-style de un fotojurnalist doar privind portofoliile lor. Şi unul şi celălalt fotografiază momente, cu deosebirea că fotograful de life-style îşi aranjează scena şi poate chiar să provoace momentele, pe când fotojurnalistul fotografiază instantanee în cel mai pur sens al cuvântului, fără a interveni în niciun fel în desfăşurarea evenimentelor.

3) Fotografia de nuntă de tip fashion-portretistică

Este un stil în care sunt preferate portretele, punând accentul pe înfrumuseţarea subiectului. Fotografia de nuntă tip fashion îşi ia inspiraţia din fotografia de modă şi de glamour. Dacă fotografii de instantanee lucrează preponderent cu lumina ambientală sau cu blitz montat pe aparatul foto, fotografii de tip fashion caută soluţii cât mai creative şi inovative, folosind o gamă variată de lumini artificiale, lumini de studio, blitzuri extrene, lămpi video etc. Fotografii care abordează acest stil nu îşi concentrează atenţia pe documentarea evenimentului, ci pe obţinerea de cadre care să sublinieze, sau chiar să exacerbeze aspectele frumoase şi glamour ale nunţii.

Fotografia de nuntă de tip fashion presupune în general imagini elaborate, care implică o participare activă şi un efort din partea mirilor, fără a căror colaborare nu se poate obţine rezultatul final. De asemenea, fotograful acordă o importanţă sporită editării imaginilor, recurgând la mijolace care ţin de retuşare şi manipulare foto.

Cum recunoşti un fotograf de nuntă din această categorie? În portfoliul său predomină portretele, imaginile regizate, în care oamenii şi decorul arată fabulos. În general fotografiile sale au un aer de frumusețe fermecătoare, ireală și te îndeamnă la reverie.

4) Fotografia de nuntă tradiţională

Desemnează stilul tradiţional, formal de fotografie a nunţilor, în care fotograful controlează absolut totul şi nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Fotografia de nuntă tradiţională presupune înregistrarea unui număr strict, limitat şi stabilit dinainte de imagini. În ziua de astăzi nu mai există fotografi care să abordeze exclusiv acest stil, dar reminiscențele sale se regăsesc în cadrele formale care încă se realizează aproape la fiecare nuntă (fotografii de grup, fotografii formale cu mirele și cu mireasa etc).

Mai ştii când ţi-am zis la început că sunt tot atâtea stiluri câţi fotografi de nuntă? Există totuși o doză de adevăr în vorba asta. Pentru că e aproape imposibil să găseşti un fotograf care lucrează exclusiv în limitele unui singur stil, fără a atinge măcar tangenţial și celelalte stiluri. Şi pentru că fiecare fotograf are personalitatea sa, propriile sale principii estetice și aspirații, toate astea se regăsesc în modul cum se raportează la fotografia de nuntă şi, implicit, în imaginile sale.

Greşeala #6. Nu ignora directoarele importante de fotografi de nuntă

Există multe asociaţii prestigioase şi directoare importante de fotografi de nuntă unde acceptarea se face pe bază de portofoliu, de experienţă şi de reputaţie bună în cadrul comunităţii de fotografi. Cu alte cuvinte, vei avea ocazia să găseşti aici fotografi cu experienţă, cu portofolii impresionante şi cu o conduită profesională impecabilă. Dacă te gândeai că o căutare pe Google e suficientă pentru a afla cine sunt cei mai buni fotografi de nuntă, te provoc să intri şi pe aceste site-uri, pentru că vei avea surpriza să descoperi mulți fotografi ale căror portfolii te vor impresiona.

Iată mai jos o listă cu cele mai importante asociaţii de fotografi de nuntă:

Wedding Photojournalist Association (WPJA)

Fondată în anul 2002, Asociaţia Internaţională a Fotojurnaliştilor de Nuntă este una dintre cele mai vechi şi mai prestigioase asociaţii de profil din lume. WPJA este o asociaţie extrem de selectivă, acceptând ca membri doar fotografi de nuntă specializaţi în stilul fotojurnalistic sau documentar. Adică fotografi care documentează prin imagini, fără a interveni în desfăşurarea nunţii prin indicaţii de regie sau prin aranjarea decorului sau a participanţilor la eveniment.
Website oficial:
Wedding Photojournalist Association (WPJA)
Pagina cu fotografi de nuntă români membri în WPJA

International Society of Professional Wedding Photographers (ISPWP)

International Society of Professional Wedding Photographers (ISPWP) există din anul 2008 și a fost înființată cu scopul explicit de a admite ca membri doar cei mai buni dintre cei mai buni fotografi de nuntă din întreaga lume. Fără să pretindă o specializare anume (așa cum face WPJA), pretinde însă membrilor săi să aibă foarte multă experienţă şi rezultate remarcabile. De aceea procesul de acceptare a membrilor este extrem de selectiv.
Website oficial: International Society of Professional Wedding Photographers (ISPWP)

Pagina cu fotografi de nuntă români membri în ISPWP

Fearless Photographers

Fearless Photographers a fost înfiinţată în anul 2011 cu scopul de a reuni fotografii de nuntă „neînfricaţi“ din toată lumea. Fotografi care nu se tem să vadă şi să fotografieze altfel. În prezent este foarte popular, nu doar în rândul fotografilor de nuntă, ci şi al cuplurilor de pretutindeni care urmează să se căsătorească.
Website oficial: Fearless Photographers

Pagina cu fotografi de nuntă români membri în Fearless Photographers

Pe lângă acestea, există o multitudine de asociaţii şi directoare mai mici ca importanţă şi greutate, dintre care vreau să îţi indic doar câteva:

În cele din urmă, dar nu în ultimul rând, printre atâtea recomandări de asociaţii şi directoare internaţionale, îţi recomand şi un catalog românesc de fotografie şi videografie de nuntă: Fotografi-Cameramani (iar aici este pagina dedicată fotografilor)

Fotografie de Mihai Zaharia – Mihai Zaharia Photography

Greşeala #7. Nu ignora recomandările prietenilor

Dacă ai prieteni sau prietene care s-au căsătorit de curând, întreabă-i ce fotograf sau echipă de fotografi au avut la nuntă. Întreabă-i şi cum a decurs colaborarea cu ei, dacă au rezonat unii cu ceilalţi atât pe parcursul nunţii cât şi în afara ei. Dacă ai încredere în gusturile prietenilor tăi şi crezi că personalitatea ta se asortează cu a lor, e posibil ca alegerea lor să ţi se potrivească şi ţie în mare măsură.

Roagă-i să-ţi arate toate imaginile pe care le-au primit de la nunta lor. Așa vei vedea cum se descurcă fotograful să ilustreze o nuntă întreagă, nu doar highlights-urile pe care alege să le posteze pe blogul său sau pe pagina de Facebook.

Dacă din întâmplare ai şi participat ca invitat la nunta prietenilor tăi, poţi să te consideri foarte norocos. Pentru că ai avut ocazia să vezi fotograful la lucru şi ştii exact cum se comportă în timpul evenimentului. Ai văzut deja cât de discret sau cât de hands-on a fost. Îţi place abordarea pe care a avut-o? Crezi că ţi s-ar potrivi şi ţie? În plus, ai un termen de comparaţie pentru imagini, căci ai fost acolo şi ai văzut cum arăta totul în realitate. Cum sunt fotografiile în comparaţie cu realitatea? Îţi place ce a obţinut fotograful? Dacă ai răspuns afirmativ în ambele cazuri, poţi striga „Evrika!

Greşeala #8. Nu alege un fotograf pe care nu îl întâlneşti înainte

Ai găsit un fotograf care îţi place la nebunie. Fotografiile de pe site-ul lui, cele de pe pagina de Facebook sau de pe profilul de Instagram sunt exact ce îţi doreşti tu la nunta ta. Dacă nu ai avut ocazia să îl cunoşti personal, îţi recomand să nu te grăbeşti să semnezi contractul până când nu ai măcar o întrevedere scurtă cu el. De altfel probabil că şi fotograful îşi va dori să se vadă cu voi înainte de a bate palma. E posibil să nu locuiţi în acelaşi oraş, sau poate nici măcar în aceeaşi ţară, deci să nu vă puteţi vedea face-to-face. Sau poate programul extrem de încărcat nu vă permite asta. Dar puteţi avea oricând o videoconferinţă pe Skype sau pe WhatsApp.

Este important să vezi first hand cum te simţi în preajma fotografului, pentru că veţi petrece o zi foarte lungă aproape unul de altul. Te-ai gândit vreodată că fotograful este singurul furnizor care însoţeşte mireasa şi mirele pe tot parcursul nunţii, de la primele ore ale pregătirilor până când tăiaţi tortul şi se aruncă buchetul? Nu ai vrea să îţi petreci ziua asta importantă lângă o persoană în preajma căreia nu te simţi confortabil.

În plus, nu uita că relaţia cu fotograful tău de nuntă se bazează enorm de mult pe încredere. Iar singura cale de a te convinge că fotograful este acea persoană sinceră şi deschisă care merită toată încrederea ta este să îl întâlneşti direct.

Greşeala #9. Nu omite să semnezi un contract cu fotograful

Dacă ai ţinut cont de recomandările de mai sus înseamnă că ai căutat cu grijă fotograful, ai fost atent la recomandările prietenilor, ai cerut feedback, te-ai asigurat (inclusiv printr-o întâlnire directă) că sunteţi pe aceeaşi lungime de undă. Acum nu mai are ce să meargă prost. Deci nu are rost să faceţi un contract, corect? Ei bine, recomandarea mea călduroasă ar fi să închei, totuşi, un contract cu fotograful tău de nuntă. Am scris despre subiectul ăsta mai pe larg în articolul Trebuie să semnezi un contract cu fotograful de nuntă?, dar în esenţă contractul este cel care stipulează clar, negru pe alb, toţi termenii viitoarei voastre colaborări. În plus, conţine clauze pentru toate situaţiile neplăcute care ar putea să apară. E în interesul tău să lucrezi cu un fotograf care îţi oferă garanţia unui contract semnat.

Fotografie de Mihai Zaharia – Mihai Zaharia Photography

Greşeala #10. Nu uita să îi comunici fotografului dorinţele tale legate de fotografii

Vrei ca bunica să apară neapărat în fotografii, dar ea va veni doar la slujba religioasă şi va sta pe un scaun în spatele bisericii? Vei purta un anumit accesoriu la nuntă care are pentru tine o însemnătate deosebită şi vrei neapărat să fie fotografiat proeminent? Locul unde urmează să se desfăşoare nunta are pentru tine o semnificaţie deosebită şi ai vrea să se vadă asta în imagini? Perfect! Fotograful tău va fi bucuros să îţi îndeplinească aceste dorinţe. Cu condiţia să ştie despre ele dinainte.

Există lucruri care pentru tine sunt evidente şi care îi sunt extrem de familiare (cum ar fi relaţiile cu rudele tale sau cu prietenii). Dar fotograful nu îţi cunoaşte nici familia şi nici prietenii. Şi nu ştie despre însemnătatea pe care o au anumite lucruri sau locuri pentru tine. Asigură-te că îi spui dinainte (şi îi reaminteşti în ziua evenimentului) despre orice este deosebit pentru tine şi ai vrea să nu lipsească din fotografii.

Greşeala #11. Nu uita să ai încredere în fotograful tău

Dacă ai ţinut cont de toate precauţiile despre care am scris mai sus, înseamnă că ai ales cu grijă un fotograf care ţi se potriveşte atât ca stil de lucru, cât şi ca personalitate. Ştii la ce să te aştepţi din partea lui şi i-ai comunicat toate aşteptările tale. Aţi căzut de acord din toate punctele de vedere în ceea ce priveşte fotografierea nunţii tale. Acum tot ce îţi mai rămâne de făcut pentru a avea o colaborare de succes şi, în final, fotografiile la care visezi, este să ai încredere în fotograful tău.

Nici pe parcursul nunţii şi nici înainte sau după nuntă nu e nevoie să îl controlezi pentru a şti că face ceea ce trebuie. De fapt chiar te sfătuiesc să nu o faci! E frustrant şi contra-productiv. E adevărat că tu plăteşti serviciul foto şi că este evenimentul tău. Dar nu uita că îl plăteşti pe fotograf pentru experienţa şi priceperea lui şi l-ai ales pentru că este specialist într-un domeniu care ţie îţi e străin. Ai încredere în fotograful tău!

Asta nu înseamnă că nu te poţi sfătui cu el despre oportunitatea de a fotografia sau nu un anumit lucru. Dacă ai o idee care ţi-ar plăcea să se transforme într-o fotografie, fă-i o sugestie fotografului. (Presupun că ai ales un fotograf cu care poţi vorbi deschis, nu?) Dar în final mergi pe mâna lui.

Ţine cont şi de stilul de lucru al fotografului. Până la urmă şi pentru asta l-ai ales, nu? Dacă este un fotograf care documentează discret, e firesc să nu fie foarte vizibil pe parcursul nunţii. Dar ai încredere că este acolo şi îşi face treaba. Dacă, dimpotrivă, e un fotograf căruia îi place să controleze, lasă-te cu toată încrederea pe mâna lui, chiar dacă o să vă ceară lucruri care ţi se par că nu ar da bine în fotografie.

Şi în fine vreau să îţi vorbesc despre un ultim aspect. Fotografia nu este o ştiinţă exactă, ci este o artă. De multe ori e nevoie ca fotograful să experiementeze anumite tehnici, unghiuri, setup-uri de lumini etc. Doar experimentând aşa, fotografii de nuntă devin mai buni. Ai răbdare cu fotograful tău atunci când îţi spune că experimentează ceva nou, chiar dacă e posibil să nu îi iasă nimic. Atunci, mai mult decât oricând, are nevoie de suportul tău.

* * *

Pentru mai multe recomandări legate de căutarea unui fotograf de nuntă, te invit să citești și următoarele articole:

Mihai Zaharia

Mihai Zaharia este fotograf profesionist de nuntă din anul 2011. Este fotograf principal la Mihai Zaharia Photography şi a fotografiat peste 150 de cupluri până în prezent. Este membru premiat în mai multe asociaţii de prestigiu internaţionale şi naţionale de fotografie de nuntă, precum Fearless Photographers, International Society of Professional Wedding Photographers, Wedding Photojournalist Association, Wedding Photography Select, MyWed, This Is Reportage, Fotografi-Cameramani. Locuieşte în Bucureşti, dar se deplasează cu plăcere oriunde în ţară sau chiar în afara ei.

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top