skip to Main Content

Este oare important ca fotograful tău de nuntă să lucreze pe baza unui contract? Nu e suficient să te întâlneşti cu el ca să te asiguri că e de încredere? La urma urmei se fac multe afaceri în lumea asta pe bază de strângere de mână. Chiar ai nevoie de o hârtie semnată? Află care este părerea unui fotograf profesionist de nuntă.

Necesitatea contractului cu fotograful de nuntă

Sfatul meu ar fi să cauţi un fotograf care lucrează legal şi pe bază de contract scris, semnat de ambele părţi. Uneori distanţele mari fac imposibilă semnarea fizică a unui contract tipărit, însă tehnologia din zilele noastre permite semnarea de la distanţă a contractelor electronice, care sunt perfect legale. Așadar nu forma sub care semnezi contractul este importantă, ci necesitatea existenţei unui contract.

Dar totuşi de ce este necesar contractul? Îți prezint 4 motive principale.

1. Contractul este o garanţie a seriozităţii

În primul rând, contractul oferă ambelor părţi (atât ţie, cât şi fotografului) siguranţa seriozităţii intenţiei de a colabora. Atât timp cât aveţi un contract semnat, tu poţi fi sigur(ă) că fotograful nu va merge să fotografieze un alt eveniment, ci se va prezenta la nunta ta. Pe de altă parte, fotograful este sigur că tu nu te vei răzgândi în privinţa sa. De obicei furnizorii de nuntă sunt angajaţi cu foarte mult timp (chiar şi mai mult de un an) înainte de eveniment. Ar fi neplăcut să afli cu câteva zile înainte sau, mai rău, chiar în ziua nunţii, că fotograful a uitat complet de tine şi de nunta ta şi s-a angajat să fie prezent la un alt eveniment, nu? Însă la fel de neplăcut ar fi şi pentru fotograf să afle că tu ai angajat un alt fotograf şi ai uitat să îl anunţi. Prezenţa unui contract elimină din start aceste situaţii neplăcute.

2. Clauze pentru situaţii neplăcute şi neprevăzute

Desigur, există oricând posibilitatea să se întâmple evenimente neplăcute şi neprevăzute care să împiedice fotograful să fie prezent la nunta ta (de exemplu o boală gravă). Aşa cum se pot întâmpla evenimente neplăcute şi neprevăzute care să te determine pe tine să amâni sau chiar să anulezi nunta. Contractul pe care îl ai cu fotograful ar trebui să specifice foarte clar ce se întâmplă în aceste situaţii. De exemplu, dacă fotograful nu poate fi prezent la evenimentul tău datorită unei situaţii neprevăzute, cel mai probabil se va angaja prin contract să îţi trimită un înlocuitor. Adică un alt fotograf cu un stil similar cu al său care să îţi documenteze evenimentul.

Fotografie de Mihai Zaharia – Mihai Zaharia Photography

3. Contractul ca garanţie pentru plata avansului

Majoritatea fotografilor solicită un avans pentru rezervarea datei. Avansul este foarte important – atât pentru tine cât şi pentru fotograf. Contractul pe care îl semnați reprezintă, pe lângă factura fiscală, o garanţie pentru această plată. Vei ști că fotograful nu va „fugi“ cu banii voștri.

4. Contractul conţine toţi termenii colaborării tale cu fotograful de nuntă

În contractul pe care îl vei semna cu fotograful nunții tale sunt specificaţi toţi termenii colaborării voastre. Desigur, puteţi discuta toate acestea şi la o întâlnire directă, şi telefonic sau pe e-mail. Dar există riscul să omiteţi anumite aspecte, care vor rămâne nelămurite. De asemenea, există riscul ca în timp să uitaţi ceea ce aţi discutat, mai ales dacă discuţia nu s-a purtat în scris. Un alt risc este acela ca, din cauza unor exprimări ambigue, unul dintre voi să nu înţeleagă foarte clar la ce se referă celălalt, să se ivească deci neînţelegeri. Toate aceste riscuri sunt eliminate de prezenţa unui contract scris.

Flexibilitatea clauzelor din contract

Referitor la contractul pe care îl vei semna cu fotograful tău, trebuie să ştii că, spre deosebire de contractul de creditare de la bancă, acesta este ceva mai flexibil. Dacă sunt aspecte din contract care nu ţi se par întru totul acceptabile, discută-le cu fotograful înainte de a semna. Unele clauze din contract ar putea fi schimbate. Totuşi fii pregătit(ă) să arăţi aceeaşi flexibilitate pe care o pretinzi. Dacă vei solicita schimbarea unei clauze din contract în beneficiul tău, te poţi aştepta ca fotograful să îţi solicite să modificaţi o altă clauză, pentru a echilibra balanţa.

Dar orice ar fi, te rog nu semna un contract cu ale cărui clauze nu eşti în totalitate de acord, cu ideea că îl vei ruga pe fotograf după nuntă să facă ceva care contravine acelor clauze. De exemplu: poate nu eşti de acord ca fotograful să publice imaginile de la evenimentul vostru, dar contractul îi conferă acest drept. Discută cu fotograful tău înainte de a semna care sunt termenii în care îţi poate acorda confidenţialitatea imaginilor. Nu ar fi corect să îi ceri după eveniment să nu publice fotografiile. Orice modificare de acest tip îi aduce fotografului un prejudiciu (direct sau indirect) şi este firesc să fie compensat într-un fel sau altul.

* * *

Noi, la Mihai Zaharia Photography, lucrăm exclusiv pe bază de contract agreat şi semnat de ambele părţi. Pentru a vedea mai multe fotografii de nuntă create de Mihai Zaharia Photography, te invit să vizitezi secţiunea Poveşti de nuntă de pe acest site. Pentru a intra în legătură cu noi, lasă-ne un mesaj la office@mzphotography.ro sau completează formularul de pe pagina de Contact.

Mihai Zaharia

Mihai Zaharia este fotograf profesionist de nuntă din anul 2011. Este fotograf principal la Mihai Zaharia Photography şi a fotografiat peste 150 de cupluri până în prezent. Este membru premiat în mai multe asociaţii de prestigiu internaţionale şi naţionale de fotografie de nuntă, precum Fearless Photographers, International Society of Professional Wedding Photographers, Wedding Photojournalist Association, Wedding Photography Select, MyWed, This Is Reportage, Fotografi-Cameramani. Locuieşte în Bucureşti, dar se deplasează cu plăcere oriunde în ţară sau chiar în afara ei.

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top