skip to Main Content

Te pregăteşti să faci pasul cel mare: ai primit inelul şi ai spus „Da!“. Începi să îţi organizezi nunta, iar una dintre primele griji este să angajezi serviciul foto-video pentru nunta ta. Ce ai vrea să angajezi: un singur furnizor pentru ambele servicii (foto-video), ca să faci o economie? Sau un fotograf şi un videograf separat? Află care este părerea unui fotograf profesionist de nuntă despre acest subiect.

De ce e bine să eviţi furnizorii de servicii de nuntă foto-video „2-în-1“

Poate fi tentantă ideea de a angaja un singur furnizor pentru serviciul foto-video la nunta ta. În fond dacă angajezi un singur om, reduci costurile la jumătate (cel puţin în principiu). Şi oricum în ziua de azi se filmează cu DSLR-ul, deci acelaşi om s-ar putea ocupa de documentarea foto-video. Corect?

Ei bine, există furnizori de tipul „2‑în‑1“, care oferă servicii foto-video pentru nuntă la pachet. Şi e posibil să faci o economie, deci poate părea o idee bună – în special dacă ai un buget limitat. Dar sfatul meu este să eviţi oferte de genul acesta, mai ales dacă te interesează calitatea fotografiilor şi a filmării. Îţi voi explica în continuare de ce.

Fotografia şi videografia sunt meserii diferite, chiar dacă se poate filma cu aparatul foto

Fotografia şi videografia sunt meserii diferite, care necesită abilităţi diferite şi echipament dedicat. E adevărat că astăzi în videografia de nuntă se filmează preponderent cu echipament foto (DSLR, aparate mirrorless). Dar de aici şi până la a spune că aceeaşi persoană poate face ambele meserii este cale lungă. Aparatele folosite de fotografi şi de videografi sunt nişte simple unelte. Nu echipamentul folosit defineşte o anumită activitate. Te-ai gândit vreodată în câte domenii şi meserii distincte este folosit computerul ca unealtă principală? Şi totuşi nu poţi spune că cineva care foloseşte computerul pentru a scrie literatură, de exemplu, trebuie să se priceapă şi la proiectare de vehicule spaţiale (care se face tot pe computer). Faptul că acelaşi aparat are capabilităţi foto şi video nu înseamnă că cineva care mânuieşte acel aparat excelează în ambele domenii.

Fotograful şi videograful au abordări diferite, chiar dacă amândoi operează cu imagini

Fotografia şi videografia operează deopotrivă cu imagini. Însă în fotografie sunt imagini statice, în timp ce în videografie este vorba despre imagini în mişcare. Aşa că, din start, există o distincţie importantă între cele două domenii. Este adevărat că regulile estetice referitoare la încadrare, lumină, compoziţie etc. sunt comune ambelor arte, însă dincolo de aceste principii generale există o serie lungă de principii specifice fiecăreia dintre ele şi care le separă. De exemplu, atunci când documentezi un eveniment, nu întotdeauna unghiul cel mai bun pentru fotografie este cel mai bun şi pentru videografie. În plus un fotograf va prefera să se mişte foarte mult, va alterna obiectivele folosite, pentru a surprinde perspective cât mai diferite, în timp ce un videograf are nevoie de o filmare continuă, care îl împiedică să îşi schimbe poziţia, să varieze distanţa focală şi aşa mai departe.

Fotografie de Mihai Zaharia – Mihai Zaharia Photography

Un singur om nu poate face simultan două activităţi creative distincte

Mai mult decât atât, dacă cel care fotografiază va şi filma nunta, cum crezi că va reuşi să facă faţă? Fie va face cele două operaţiuni alternativ, fie le va face simultan. Dacă le va face alternativ, chiar presupunând că este şi un foarte bun fotograf şi un foarte bun videograf (ceea ce e puţin probabil), înseamnă că anumite momente vor fi surprinse doar video, în timp ce altele vor exista doar în fotografie. Deci nu va avea cum să documenteze complet evenimentul foto-video, ci îţi va oferi doar o documentare parţială. Dacă, în schimb, le va face simultan (cu o mână va fotografia şi cu una va filma), cât de bine crezi că va putea să facă două lucruri extrem de solicitante şi de creative în acelaşi timp?

Este recomandabil să angajezi furnizori diferiţi pentru foto şi video

Dacă pentru tine are prioritate calitatea serviciilor foto şi video, nu preţul cel mai mic, atunci este preferabil să angajezi separat un fotograf (sau o echipă foto) şi un videograf (sau o echipă video). Vei găsi şi echipe formate din fotografi şi videografi care lucrează împreună (şi care nu pot fi angajaţi separat). Însă majoritatea profesioniştilor în domeniu lucrează independent. Este important să găseşti un fotograf cu al cărui stil rezonezi, în ale cărui fotografii să te regăseşti. Acelaşi lucru este valabil şi pentru videograf, cel mai important este să îţi placă portofoliul său, să te regăseşti în clipurile sale. Ţine minte că, indiferent dacă angajezi furnizori independenţi şi nu o echipă, fiecare dintre aceştia îţi vor putea da recomandări pentru serviciile complementare (fotografii îţi vor putea recomanda videografi şi invers).

* * *

Noi la Mihai Zaharia Photography oferim exclusiv servicii de fotografie. Însă chiar dacă nu putem oferi pachete de servicii foto-video, vă putem recomanda cu drag mai mulţi colegi videografi dintre cei cu care am colaborat şi despre care ştim că vă pot livra un material video de calitate.

Pentru a vedea mai multe fotografii de nuntă create de Mihai Zaharia Photography, te invit să vizitezi secţiunea Poveşti de nuntă de pe acest site. Pentru a intra în legătură cu noi, lasă-ne un mesaj la office@mzphotography.ro sau completează formularul de pe pagina de Contact.

Mihai Zaharia

Mihai Zaharia este fotograf profesionist de nuntă din anul 2011. Este fotograf principal la Mihai Zaharia Photography şi a fotografiat peste 150 de cupluri până în prezent. Este membru premiat în mai multe asociaţii de prestigiu internaţionale şi naţionale de fotografie de nuntă, precum Fearless Photographers, International Society of Professional Wedding Photographers, Wedding Photojournalist Association, Wedding Photography Select, MyWed, This Is Reportage, Fotografi-Cameramani. Locuieşte în Bucureşti, dar se deplasează cu plăcere oriunde în ţară sau chiar în afara ei.

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top