skip to Main Content

Poate ai observat că majoritatea fotografilor de nuntă specifică faptul că nu predau fişierele raw clienţilor. Și probabil te-ai întrebat de ce. Îţi răspunde un fotograf profesionist de nuntă.

Motivele pentru care nu veți primi de la fotograf fișierele raw (cel puțin nu by default) sunt multiple. Ţi le prezint pe cele mai importante.

Două motive pentru care fotografii de nuntă nu predau fişierele raw

Fişierele raw sunt un material brut

În primul rând, fișierele raw constituie un material brut, deloc reprezentativ pentru stilul fotografului pe care vrei să îl angajezi. Camerele foto, chiar şi cele de top şi foarte scumpe, produc imagini şterse, neutre (lipsite de contrast şi de saturaţie). Aceasta tocmai pentru a permite fiecărui fotograf să şi le prelucreze în conformitate cu stilul propriu. Unii fotografi sunt adepţii unui stil de prelucrare agresiv al imaginilor, alţii preferă o prelucrare mai naturală, unii preferă o editare vintage, alții o editare fresh etc. Tu îți alegi fotograful și în funcție de aspectul pe care îl au imaginile  din portofoliul său. Sunt șanse foarte mari ca aspectul imaginilor așa cum au ieșit din aparat să nu semene deloc cu ceea ce ai văzut în portofoliul fotografului. În plus, pentru a edita fişierele raw ai nevoie de un software dedicat. (Pentru o discuţie similară, vezi articolul Poţi primi toate fotografiile de la nunta ta?)

Fişierele raw sunt necomprimate şi nestandardizate

Pe de altă parte, știai că fișierele raw sunt foarte diferite de fișierele jpg? Formatul jpg cu care ești obișnuit(ă) este un format comprimat şi standardizat. Acesta a fost inventat cu scopul de a produce fişiere cât mai mici ca dimensiune şi care să poată fi accesate de pe orice dispozitiv, fără a avea nevoie de un soft dedicat. Fişierele raw reprezintă exact opusul acestei practici. Sunt fişiere necomprimate, deci în consecinţă foarte mari ca dimensiune. Aceasta înseamnă că îţi vor ocupa foarte mult spaţiu pe harddisk. Fotografii de nuntă au de obicei multe harddiskuri de capacitate mare, tocmai ddin acest motiv. De asemenea, fişierele raw sunt fişiere nestandardizate. Fiecare producător de camere foto are propriul standard de fişiere raw, iar diferitele standarde sunt incompatibile între ele. Ceea ce înseamnă că pentru a putea vizualiza fişierele raw vei avea nevoie de un program dedicat.

Fotografie de Mihai Zaharia – Mihai Zaharia Photography

Există excepţii?

Și dacă totuşi te numeri printre cei puţini care au cunoștințe legate de fotografie și de editare foto? Dacă ştii ce sunt fişierele raw şi ai softurile şi abilităţile necesare pentru a le edita? Dacă ai vrea să îţi poţi edita singur(ă) fotografiile de la nuntă? Este aceasta o situaţie când eşti îndreptăţit(ă) să îi ceri fotografului fişierele raw? Ei bine, răspunsul la această întrebare nu este unul simplu şi depinde foarte mult de contractul pe care îl vei semna cu fotograful tău. Mai precis, depinde de cum sunt distribuite drepturile de autor. Pentru a răspunde pe scurt, fotograful îţi poate acorda sau nu dreptul de a altera imaginile create de el / ea. Dacă nu îţi acordă acest drept, fişierele raw îţi sunt inutile. Dacă îţi acordă dreptul de a le modifica, îi poţi solicita fişierele raw. Totuşi nu uita că nu este obligat să ţi le furnizeze.

* * *

Noi, la Mihai Zaharia Photography, oferim posibilitatea de a achiziționa (opțional) fişierele raw. În mod standard imaginile pe care le veţi primi de la nunta voastră sunt în format jpg şi sunt prelucrate conform stilului nostru propriu de editare, care este unul natural, bogat în detalii. Pentru a vedea mai multe fotografii de nuntă create de Mihai Zaharia Photography, te invit să vizitezi secţiunea Poveşti de nuntă de pe acest site. Pentru a intra în legătură cu noi, lasă-ne un mesaj la office@mzphotography.ro sau completează formularul de pe pagina de Contact.

Mihai Zaharia

Mihai Zaharia este fotograf profesionist de nuntă din anul 2011. Este fotograf principal la Mihai Zaharia Photography şi a fotografiat peste 150 de cupluri până în prezent. Este membru premiat în mai multe asociaţii de prestigiu internaţionale şi naţionale de fotografie de nuntă, precum Fearless Photographers, International Society of Professional Wedding Photographers, Wedding Photojournalist Association, Wedding Photography Select, MyWed, This Is Reportage, Fotografi-Cameramani. Locuieşte în Bucureşti, dar se deplasează cu plăcere oriunde în ţară sau chiar în afara ei.

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top